Dag van de Echtscheiding

Op 14 september is het Dag van de Echtscheiding. Want helaas eindigt nog steeds ongeveer een derde van de huwelijken in Nederland in een scheiding. Uit elkaar gaan is nooit leuk, maar het wordt een stuk makkelijker wanneer u geholpen wordt door een deskundige, neutrale persoon.

Advocaat of notaris?

Scheiden zonder advocaat is (nog) niet mogelijk. U heeft altijd een advocaat nodig die het verzoek tot echtscheiding, het echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan indient bij de rechtbank. Om alles voorafgaand hieraan goed te regelen, kan het verstandig zijn om ook een notaris in te schakelen om het echtscheidingsconvenant en het eventuele ouderschapsplan in overleg met u op te stellen. Zeker geldt dit wanneer u ook een huis hebt.

 

Huis, kinderen en bezittingen

Wanneer u gaat scheiden en u heeft minderjarige kinderen, moet u verplicht een ouderschapsplan maken. Hierbij kan de notaris u helpen. Maar ook over bijvoorbeeld het gezamenlijke huis, het pensioen, overige bezittingen en zaken als partneralimentatie is een goed advies belangrijk. Overigens spelen deze zaken ook wanneer u niet getrouwd bent, maar een geregistreerd partnerschap heeft. Notarispraktijk Van Dongen heeft hier veel ervaring mee en helpt u graag verder.

 

Ongehuwd samenwonen en uit elkaar

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan is er geen juridische procedure nodig. Is er wel een samenlevingscontract, dan kan de notaris u helpen bij de afwikkeling van de relatiebreuk. En als er kinderen zijn, legt de notaris de afspraken daarover vast in het ouderschapsplan. Kinderalimentatie hoort daar ook bij. Over al deze zaken wordt een notariële akte opgesteld, die zogenoemde ‘executoriale kracht’ heeft. Dat betekent dat de akte bindend is, vergelijkbaar met een vonnis van de rechter.

 

Meer weten?

Uit elkaar gaan is een verdrietige gebeurtenis. Door alles netjes met elkaar te regelen, kunt u wellicht later toch met een goed gevoel op deze periode terugkijken. Daarom staat Notarispraktijk Van Dongen niet alleen op de Dag van de Scheiding, maar heel het jaar door voor u klaar met advies over (echt)scheiding. Meer weten? Maak een afspraak op ons kantoor in Middelburg.