Een woonboot kopen? Let op deze zaken!

Wakker worden op de deining van de golven: veel mensen zouden dat graag iedere dag meemaken. Daarom is het kopen van een woonboot voor veel mensen een droom. Die droom kán uitkomen. Maar het is wel belangrijk om op bepaalde zaken te letten, want bij de aanschaf van een woonboot komen wat zaken kijken die bij de aankoop van een huis niet aan de orde zijn.

Hypotheek

 

Waar u bij de aanschaf van een huis naar hartenlust kunt rondshoppen voor een hypotheek, bent u bij aankoop van een woonboot snel klaar. Er is namelijk in Nederland nog maar één grote bank die hypotheken voor een woonboot verstrekt en dat is de Rabobank. Bovenop de hypotheekrente betaalt u voor uw woonboothypotheek bij de Rabobank een opslag van 0,8%*.

 

Ligplaats

 

Uw drijvende huis moet een plekje hebben om te kunnen drijven. In veel gevallen kunt u alleen een hypotheek krijgen voor uw woonark als u ook een ligplaats heeft. Een jachthaven wordt niet geaccepteerd: er moet een ligplaatsvergunning, huurovereenkomst van de ligplaats of eigendom van de ligplaats zijn.

 

Financieren

 

U kunt zowel uw woonboot als de ligplaats daarvan voor 90% financieren. De enige hypotheekvormen die de Rabobank voor een woonboot aanbiedt, zijn annuïtair en lineair. Heeft u nog een andere hypotheek, zoals een (bank)spaarhypotheek, die u graag zou meenemen? Helaas, dit is niet mogelijk. De hypotheek wordt afgegeven voor maximaal 30 jaar – of korter, wanneer de verwachte levensduur van uw woonboot lager is. De eventuele lening voor de aankoop van de ligplaats moet in minder tijd worden afgelost.

 

Ervaring met scheepshypotheken

 

Bij Notarispraktijk Van Dongen hebben we veel ervaring met scheepshypotheken en ook met hypotheken voor woonboten. Doe dus een beroep op onze expertise, wanneer u overweegt een woonboot te kopen. We ontvangen u graag in ons notariskantoor in hartje Middelburg.

 

* 18 juni 2018