Veel fouten in aanslagen erfbelasting

De afgelopen maanden zette staatssecretaris Snel van Financiën een zomertaskforce van honderdvijftig man aan het werk, zodat de achterstanden bij de inning van erfbelasting weggewerkt konden worden. Sindsdien stromen de blauwe enveloppen weer binnen: er zijn bijna 20.000 aanslagen verstuurd. Maar daarin zitten veel fouten, blijkt uit onderzoek van de vereniging van erfrechtnotarissen EPN.

Fouten

Notaris en woordvoerder Aniel Autar van de vereniging van erfrechtnotarissen EPN vertelt: "We zien veel foute aanslagen en foute voorlopige aanslagen. Het lijkt erop dat even snel werkstudenten zijn ingehuurd. Daar ga je de oorlog niet mee winnen." Door de aanhoudende problemen rond de erf- en schenkbelasting loopt de Belastingdienst inkomsten mis, denkt Autar. "Meestal zijn de gemaakte fouten in het nadeel van de fiscus. Wij wijzen cliënten er wel op, maar of zij de fout vervolgens ook melden bij de Belastingdienst weet ik niet. Dus ongetwijfeld gaat dit de schatkist wéér geld kosten."

 

Regelmatig gaat het mis

Het gaat niet alleen om complexe zaken. Ook in relatief eenvoudige erfenissen blijken fouten in de aanslagen te zitten. Zulke fouten van de Belastingdienst herstellen kost tijd en geld voor erfgenamen, want notarissen moeten nu in bezwaar gaan tegen de aanslag. “En zolang een erfenis niet helemaal is afgewikkeld, komen nabestaanden ook niet toe aan rouwverwerking,” voegt Autar daar aan toe.

 

CDA wil opheldering

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt wil voor het Kamerdebat van aanstaande woensdag opheldering. "Belastingaanslagen moeten kloppen." Ook wil hij weten hoe de zomertaskforce is samengesteld. Het ministerie van Financiën benadrukt in een reactie dat de extra medewerkers geen werkstudenten zijn, maar mensen uit de Belastingdienst die tijdelijk voor dit werk zijn vrijgemaakt.

 

Erfbelasting

Wilt u meer weten over erfbelasting en wilt u zeker weten dat uw erfenis correct wordt afgewikkeld, door een notaris die de volle aandacht voor u heeft? Neem dan contact op met Notarispraktijk Van Dongen in Middelburg voor een afspraak.

 

Bron: RTL Nieuws