Welke huwelijkspartner is BTW-ondernemer?

Ondernemende huwelijkspartners hebben vaak – afzonderlijk of gezamenlijk – een onderneming. Daarbij kan verwarring ontstaan over de vraag wanneer de fiscus iemand als BTW-ondernemer moet aanmerken.

Eenmanszaak

Het gerechtshof in Den Haag boog zich onlangs over een zaak waarin de vrouw als eenmanszaak een advieskantoor heeft, dat tegen betaling advieswerkzaamheden uitvoert. Haar echtgenoot heeft een beperkte volmacht om namens het advieskantoor van zijn vrouw betalingen te doen. De belastinginspecteur stelde op basis van onderzoek dat niet de vrouw ondernemer is maar haar echtgenoot. Volgens de inspecteur deed hij het meeste werk voor dat kantoor. Het feit dat het kantoor onder de naam van de vrouw in het handelsregister was ingeschreven, was volgens de inspecteur niet genoeg om het kantoor fiscaal aan haar toe te rekenen.

Naheffingsaanslag omzetbelasting

De belastingdienst legde daarop aan de echtgenoot naheffingsaanslagen voor de omzetbelasting en bijbehorende vergrijpboetes op. Die was het daarmee niet eens en stelde beroep in bij het hof. Zijn verweer was dat in de wet staat dat iedereen die een bedrijf zelfstandig uitoefent ondernemer is. Bepalend voor de fiscale behandeling is de manier waarop de ondernemer zich naar buiten presenteert. In dit geval stelde de vrouw de facturen op, trad zij naar buiten op en verrichtte zij de diensten.

BTW-ondernemer en taakverdeling

De belastingdienst vond echter dat de echtgenoot de diensten leverde voor de heffing van de omzetbelasting. Het hof kon zich daarin echter niet vinden en beschouwde de vrouw als BTW-ondernemer. De interne taakverdeling tussen de vrouw en haar echtgenoot was volgens het hof niet relevant. De naheffingsaanslagen en boetebeschikking werden daarom vernietigd.

Maak een afspraak

Heeft uw partner ook een eigen bedrijf, waarvoor u regelmatig werkzaamheden uitvoert of andersom? En wilt u weten wanneer u wel of juist niet als BTW-ondernemer wordt beschouwd? De experts op het gebied van ondernemingsrecht van Notarispraktijk Van Dongen voorzien u graag van uitleg en een advies op maat. Maak gerust een afspraak op ons kantoor in Middelburg.