Woningmarkt in Zeeland: dure huizen, hoge hypotheken

Nog anderhalf of twee jaar. Zo lang geeft Hendrik van Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, de Zeeuwse woningmarkt voordat die in de grote Zeeuwse steden op slot gaat. Dat vertelde hij laatst in een interview in PZC. Het aanbod is nu al zo klein dat ook kluswoningen er gewild zijn en dat er wordt overboden. In Zeeuws-Vlaanderen komt daar bovendien de ‘concurrentie’ van Vlaamse kopers bij. 

Overbieden

“We gaan zachtjes aan naar een situatie dat je in steden als Middelburg of Goes 30.000 euro bovenop de vraagprijs moet betalen om de woning van je keuze te krijgen", voorspelt Van Hoeve. “Dat gebeurt al. Zo'n situatie hebben wij hier in de provincie niet meer meegemaakt sinds 2006.” 

Huizenbouw

De oorzaak is simpel: in Zeeland worden te weinig huizen gebouwd, omdat de provincie jaren geleden een rem heeft gezet op gemeentelijke bouwplannen. Nu worden de gevolgen daarvan duidelijk, omdat doorstroming in de huizenmarkt stagneert. Zestigers zouden graag hun inmiddels te groot geworden gezinswoning willen verruilen voor een levensloopbestendig huis, maar kunnen dat niet vinden. Ze blijven daarom in hun te grote huis wonen. 

Spaargeld

Intussen is het kopen van een woning, zeker voor starters, steeds moeilijker geworden. Ze moeten aardig wat spaargeld meebrengen. Daarmee moeten ze niet alleen de kosten koper betalen – gemiddeld zo’n 6% van de aankoopsom van de woning, die niet met de hypotheek kan worden meegefinancierd – maar ook de eventuele overbieding om de woning in bezit te kunnen krijgen. 

Hogere hypotheken

Onlangs werd bovendien bekend dat de leennormen de komende jaren flink worden verruimd. Het maximale hypotheekbedrag wordt dus hoger. Reden daarvoor is onder meer de economische groei en de verwachte stijging van de lonen. Ook gaat het inkomen van de minst verdienende partner zwaarder meetellen bij het berekenen van de maximale hypotheek én zijn er plannen om de studieschuld minder zwaar te laten meetellen. Tel daarbij op de mogelijkheden die er nu al zijn om meer te lenen wanneer een extreem energiezuinig nieuwbouwhuis wordt gekocht of wanneer in een bestaand huis energiebesparende maatregelen worden getroffen, en de maximale hypotheek kan over een paar jaar een stuk hoger uitvallen. 

Advies bij koop woning

Al met al is de woningmarkt volop in beweging. Wilt u een woning kopen in deze oververhitte markt? Dan is het zaak uw hoofd koel te houden, ook al wilt u die woning zó graag hebben dat u overbieden en risicovolle voorwaarden in het koopcontract op de koop toe wilt nemen. Wij helpen u daarbij en adviseren u graag over het voorlopig koopcontract - dat overigens zeker niet voorlopig of vrijblijvend is! Maak gerust een afspraak op ons kantoor in het centrum van Middelburg voor een advies op maat. 

Bronnen: PZC, Volkskrant