Mr Dr Ruud van Dongen

notaris | hoofd van afdeling ondernemingsrecht

Ruud van Dongen (1965) is geboren in Rotterdam. Hij heeft Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en notarieel recht in Leiden en Amsterdam gestudeerd. Hij is gespecialiseerd in (internationaal) ondernemingsrecht. Op dat rechtsgebied is hij in 1995 gepromoveerd tot doctor in de rechten. Hij heeft verschillende publicaties over ondernemingsrecht - waaronder een rechtsvergelijkend boek over misbruik van rechtspersoonlijkheid - op zijn naam staan.

Ook in de praktijk is Ruud internationaal werkzaam geweest. Zo heeft hij als bedrijfsjurist bij een internationaal transportbedrijf in Duitsland gewerkt. Daarna volgde hij opleidingen op het gebied van het internationaal (ondernemings)recht aan het T.M.C. Asser Instituut in Den Haag en aan het Max-Planck-Institut für ausländisches und internationales Privatrecht in Hamburg (Duitsland).

Naast als bedrijfsjurist te hebben gewerkt, is Ruud ondernemingsrechtadviseur bij Ernst & Young in Amsterdam geweest. Daarna is hij kandidaat-notaris geworden bij de sectie ondernemingsrecht van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn Advocaten en Notarissen in Den Haag. Ruud: “Op dat kantoor is de landsadvocaat werkzaam, waardoor ik ook veel notarieel werk voor de Staat der Nederlanden heb mogen doen. Om de Staat met al zijn grote projecten op het gebied van het notarieel ondernemingsrecht behulpzaam te mogen zijn, was zeer boeiend en leerzaam."

Om meer van de (notariële) wereld te zien, is Ruud in 2002 naar Twente vertrokken, waar hij op twee kantoren werkzaam is geweest, ook weer in de ondernemingsrechtpraktijk.

Op een gegeven wilde Ruud met zijn opgedane kennis en ervaring zelf een kantoor beginnen, waar hij zijn eigen ideeën over het notarisambt kon vormgeven. In Middelburg heeft Ruud op 1 februari 2009 het kantoor van notaris Vegter en zijn vroegere compagnon Van Erkel met het prachtige pand aan de Dam in Middelburg kunnen overnemen.

Sinds 2012 bevinden ook alle Noord-Bevelandse akten van oud-notaris Muys zich op zijn kantoor.

Op dit moment runt Ruud een bloeiende notarispraktijk. Dit is het resultaat van hoog opgeleide, oplossingsgerichte en meedenkende medewerkers, een laagdrempelige dienstverlening en volgens Ruud het meest belangrijke: het leveren van kwaliteit, wat door cliënten gelukkig steeds meer wordt gewaardeerd. "Veel cliënten zien in dat het belangrijker is om een uitstekend advies te krijgen dan voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten", aldus Ruud, "het is toch een investering in rechtszekerheid, wat zich pas uit op het moment dat er iets mis gaat in het (zaken)leven". Deze cliënten geven zijn medewerkers en hem veel voldoening in hun werk. Voor hen werken zij graag.

Gezien zijn voorgeschiedenis zal het u niet verbazen dat Ruud, naast alle werkzaamheden die het management van het kantoor met zich brengt, de sectie ondernemingsrecht van het kantoor bestiert. Ruud is tevens lid van de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

Door de vele tijd die Ruud aan zijn cliënten en aan zijn kantoor besteedt, heeft hij weinig ruimte om gebruik te maken van zijn vliegbrevet. Mocht u hem daarop op straat tegenkomen met zijn ogen naar de lucht gericht, speurend naar de herkomst van dat geluid, dan weet u nu waarom.