Alimentatie ook mogelijk voor samenwonenden

Voor getrouwde mensen is in Nederland in de wet geregeld, dat zij alimentatie moeten betalen als zij uit elkaar gaan. De hoogte daarvan wordt vastgesteld door de rechter, die de draagkracht en behoeftigheid van beide partners boordeelt. 

Rechter

Voor mensen die samenwonen is er echter geen alimentatieregeling in de wet. Wanneer zij ook na een relatiebreuk voor elkaar willen zorgen, kunnen zij dit in hun samenlevingscontract vastleggen. Mocht daarover onenigheid ontstaan dan kunnen ook zij naar de rechter. Want hoewel de rechtbank Midden-Nederland in 2013 een uitspraak deed waarin de rechter stelde dat alleen alimentatie kan worden vastgesteld wanneer dat uit de wet – een huwelijk – voortvloeit, hebben de rechtbank Rotterdam en het Hof – een hogere rechterlijke instantie – onlangs bepaald dat de rechter wel degelijk een rol speelt bij geschillen over alimentatieregelingen in een samenlevingsovereenkomst. 

Persoonlijk advies

Wilt u meer weten over het opnemen van een alimentatieregeling in uw samenlevingsovereenkomst? Notarispraktijk Van Dongen is u graag van dienst. Neem gerust contact op voor een afspraak waarin we u er alles over vertellen.