Vakantiewoning verkopen? Let op de BTW!

Een prachtige vakantiewoning in Zeeland kopen en daarop ook nog eens een mooi rendement behalen bij verhuur: wie wil dat niet? Let echter wel op de btw. Want wie een vakantiewoning verhuurt via een tussenpersoon, zoals een vakantiepark of een reisorganisatie, moet rekening houden met een herziening van de btw. Bij huur of koop, verhuur of verkoop is dat een reëel gevaar. Het zou ertoe kunnen leiden dat u de eerder afgetrokken btw moet terugbetalen.

Terugvragen btw

Als u een nieuw gebouwd vakantiehuis koopt, betaalt u btw. Deze kunt u terugkrijgen als u de woning vervolgens volledig verhuurt via bijvoorbeeld een vakantiepark of reisbureau. U moet zich dan wel ervan bewust zijn dat de fiscus het pand voor de btw nog tien jaar volgt. Als u het vakantiehuis binnen tien jaar weer verkoopt, staat de Belastingdienst voor de deur om een deel van de teruggevraagde btw weer van u te innen. Dat komt doordat het huis dan geen nieuwbouw meer is, maar een bestaande woning. En de verkoop van een bestaand huis is vrijgesteld van btw; de koper betaalt alleen overdrachtsbelasting. Op grond van de btw-wetgeving moet u in dat geval een deel van de teruggevraagde btw alsnog ophoesten.

Btw-belaste levering

U kunt dit voorkomen door met de koper te kiezen voor ‘btw-belaste levering’. Dat betekent dat u samen beslist om de btw-vrijstelling voor de levering van de vakantiewoning niet toe te passen. Deze keuze moet ook blijken uit de leveringsakte. Overigens is deze keuze alleen mogelijk als de koper het vakantiehuis ook op dezelfde manier gaat verhuren: via een tussenpersoon. De koper kan dan de door hem of haar betaalde btw ook weer terugvragen, maar ook voor hem of haar treedt dan weer een nieuwe termijn van tien jaar in werking.

Meer weten?

Is een vakantiehuis in Zeeland ook uw droom? Notarispraktijk Van Dongen helpt u bij de juridische aspecten daarvan. Kom dus gerust met uw concept-koopcontract bij ons langs, want wij kennen de regio en weten wellicht zaken die u niet weet. Ook bij het verkopen van uw vakantiewoning met een btw-belaste levering kunnen we u helpen. Maak gerust een afspraak op ons kantoor in het centrum van Middelburg voor een advies op maat.