Recreatiewoning kopen? Let op de kleine lettertjes!

Veel mensen dromen van een eigen vakantiehuis in Spanje of Zuid-Frankrijk – of wat dichter bij huis, in Zeeland bijvoorbeeld. Het lijkt allemaal zo idyllisch: je koopt een huisje, geniet daar van je vakanties en met een beetje geluk verdien je er met het af en toe verhuren van het huisje zelfs ook nog aan. De werkelijkheid is soms wat weerbarstiger. Notarispraktijk Van Dongen geeft u alvast enkele tips.

Koopt u alleen de woning of ook de grond?

U kunt op twee manieren eigenaar van een recreatiewoning worden: of u koopt de woning en de grond of u koopt alleen de woning en huurt de grond van de eigenaar. In het eerste geval is het duidelijk: zowel de grond als de woning zijn van u. U bent baas over het geheel.

Huur van de grond

In het tweede geval moet u voorzichtig zijn. Wanneer u dat niet notarieel regelt, wordt de eigenaar van de grond ook eigenaar van de woning. Dit kan worden voorkomen door het vestigen van een opstalrecht bij de notaris. U wordt hierdoor weliswaar geen eigenaar van de grond, maar wel van de woning die erop staat. Het is niet verstandig dit pas te regelen nadat u de woning hebt gekocht. Gedurende de periode dat dit opstalrecht niet is gevestigd, bent u immers geen eigenaar van de woning en valt deze woning bijvoorbeeld in een eventueel faillissement van de eigenaar van de grond of - wanneer hij overlijdt - in zijn nalatenschap. Uiteraard is dat niet wat u wil.

Recreatiewoning en de belasting

Bij de aankoop van uw recreatiewoning betaalt u 2% overdrachtsbelasting. De gemeente waar uw recreatiewoning staat, kan daarnaast onroerendezaakbelasting, rioolheffing, toeristenbelasting of forensenbelasting heffen. Ook kan het zo zijn dat u, wanneer u uw recreatiewoning verhuurt, door de fiscus wordt gezien als ondernemer. Dat betekent dat u BTW moet betalen over uw verhuurinkomsten. Deze kunt u uiteraard zelf ook weer in rekening brengen bij uw huurders.

Advies over uw recreatiewoning

Notarispraktijk Van Dongen, gevestigd in het hart van Walcheren, heeft veel ervaring bij de begeleiding van de aankoop van recreatiewoningen. Wij kennen de provincie en de stand van zaken op het gebied van bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen in de diverse gemeentes. Kom dus gerust met uw koopovereenkomst bij ons langs vóórdat u uw handtekening zet. We geven u graag een advies op maat.