Op vakantie en nog geen testament?

Als u aan vakantie denkt, denkt u niet aan alles wat kan misgaan. Toch is het goed om eens erbij stil te staan dat dit niet altijd zo is. Met name voor uw kinderen.

De zomervakantie staat weer voor de deur en ondanks het coronavirus worden er weer plannen gemaakt om erop uit te gaan. De gedachte dat u iets zou kunnen overkomen is – juist in deze coronacrisis - vast al bij u opgekomen.
De meeste mensen regelen wel de reisverzekering maar geen testament. Toch is dat – vooral als er jonge kinderen zijn maar zeker ook als u eigenaar van een woning bent – zinvol. Het komt natuurlijk niet vaak voor dat jonge ouders allebei overlijden en minderjarige weeskinderen achterlaten. Maar als u zelf niets hebt vastgelegd, zal de rechter bepalen waar uw kinderen worden geplaatst. Wilt u dat voorkomen, dan moet u zelf een voogd over uw kinderen benoemen.
Het benoemen van een voogd moet officieel geregeld zijn; onderlinge afspraken gelden niet. U kunt een voogd aanwijzen bij de notaris in een testament. Maar sinds enige tijd kan dit ook online geregeld worden door een aantekening te laten opnemen in het gezagsregister via rechtspraak.nl. Handig als u verder geen testament nodig hebt.
Aan het regelen van voogdij zit wel een aantal haken en ogen. Wilt u zeker ervan zijn dat u alles zo goed mogelijk voor uw kinderen hebt geregeld, dan is het toch raadzaam om dit niet zelf te doen maar door de notaris te laten vastleggen.
Bron: rechtspraak.nl