Leg afspraken vast in een vof-overeenkomst

Een vennootschap onder firma (vof) opzeggen is niet zomaar een-twee-drie gedaan. Zeker wanneer dat gebeurt omdat er onenigheid is ontstaan over iets waarvoor geen afspraken op papier zijn gezet, kan dat problemen opleveren. Zoals een geschil over het uitbetalen van een voorschot door een van de vennoten aan zichzelf, dat onlangs in de rechtbank diende.

Geldbedrag

 

Het gebeurt wel vaker dat vennoten een geldbedrag – als voorschot – overmaken naar hun privérekening. Vrijwel altijd gaat dat in overleg met elkaar. Als dat overleg er niet is geweest, zijn de gevolgen vaak nogal vervelend. Voor de niet-geïnformeerde vennoot kan het zelfs aanleiding zijn om de vof op te zeggen.

 

Afspraken

 

Bij samenwerking in een vof denkt u wellicht niet zo snel aan de mogelijkheid dat de ene vennoot geld naar zichzelf overmaakt, zonder de ander(en) daarin te kennen. Om dat te voorkomen is het belangrijk om afspraken in een overeenkomst vast te leggen. Maar daarmee zijn de vennoten er nog niet. Het gaat er ook om hoe vennoten in de dagelijkse praktijk vorm geven aan samenwerking.

 

Notariële akte

 

Als de bedrijfsvoering door de overboeking niet in gevaar is gebracht, is er volgens de rechter onvoldoende reden voor de andere vennoot om de vof op te zeggen. Dat hangt dus af van de feitelijke omstandigheden. Om problemen te voorkomen, kunt u onderlinge afspraken vastleggen in een notariële akte. Daarmee creëert u bewijskracht.

 

Meer informatie

 

Wilt u weten welke afspraken u in een vof-overeenkomst kunt vastleggen? Bij Notarispraktijk Van Dongen hebben we hiermee veel ervaring en kunnen we u een advies op maat geven. Bel ons gerust voor het maken van een afspraak op ons kantoor in het centrum van Middelburg. We vertellen u en uw mede-vennoten er graag graag alles over.