Schenkbelasting: controleer uw aanslag goed

U heeft het vast ook wel eens in de krant gelezen: iemand wordt verrast doordat de bankmedewerker, of iemand die een overschrijving doet, de komma verkeerd heeft gezet. Daardoor wordt geen € 1.000, maar € 100.000 overgemaakt.

Wanneer een medewerker van de Belastingdienst zo’n tikfout maakt, kan deze fout op grond van de wet worden hersteld. Dat was bijvoorbeeld het geval toen iemand een schenking van ruim € 37 miljoen deed, maar de medewerker van de Belastingdienst € 37.000 invoerde. De ontvanger van de schenking kreeg hierdoor een onwaarschijnlijk lage aanslag schenkbelasting op de mat.

Verweer

Toen de Belastingdienst na een jaar de fout ontdekte en een navorderingsaanslag stuurde, verweerde de ontvanger van de schenking zich hevig. Omdat er sprake was van een schrijf-, overname- of intoetsfout of een daarmee gelijk te stellen vergissing, kreeg de persoon die de grote schenking ontving ongelijk van de rechter. Ook in hoger beroep en in cassatie bij de Hoge Raad bleef deze uitspraak overeind.

Onaannemelijk

De rechter vindt het volstrekt onaannemelijk dat de belastingambtenaar bewust zo’n lage aanslag heeft opgelegd. Omdat er meer dan 30% te weinig belasting is geheven, had de ontvanger van de schenking dat zelf ook moeten begrijpen. Hij moest alsnog het volle pond aan belasting betalen. We zullen er maar vanuit gaan dat hij zijn schenking van € 37 miljoen nog op een rekening had staan om de belastingaanslag daarvan te betalen!

Meer weten?

Tikfouten bij de Belastingdienst (of andere instanties) kunnen wij niet voorkomen. Maar Notarispraktijk Van Dongen kan u wel helpen bij het goed regelen van uw testament, schenking of andere zaken. Meer weten? Maak gerust een afspraak op ons kantoor in Middelburg!