Drie samenwonende zussen niet vrijgesteld voor erfbelasting

Nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen, zal het ook vaker voorkomen dat bijvoorbeeld alleenstaande ouderen met elkaar samenwonen. Zij kunnen voor elkaar zorgen en delen de woonlasten en de kosten van levensonderhoud. Alleenstaande broers en zusters die samen blijven wonen in het ouderlijk huis, zijn dan ook een bekend fenomeen. Let echter op wanneer u met meer dan twee broers of zusters met elkaar blijft samenwonen. Want zodra de eerste komt te overlijden, kan er een addertje onder het gras zitten. Dat bleek onlangs bij de rechtbank in Gelderland.

Samenlevingsovereenkomst

 

Drie zussen woonden in Gelderland samen en toen de eerste van drie samenwonende zussen overleed, hadden zij meer dan vijf jaar onafgebroken samengewoond. In deze periode stonden alle drie zussen op het adres van de woning in de basisregistratie personen ingeschreven. Tussen geen van de zussen was echter een notariële samenlevingsovereenkomst gesloten. Volgens de rechtbank hebben zij nu geen recht op vrijstelling voor partners en moeten zij erfbelasting betalen.

 

Partnervrijstelling

 

De wet zegt dat samenwoners voor de erfbelasting een partnervrijstelling kunnen benutten. In 2018 is dat een bedrag van € 643.194. De vrijstelling geldt niet als er meerdere personen zijn die als partner samenwonen. Voor de vrijstelling van erfbelasting mag je namelijk maar één partner hebben. De staatssecretaris van Financiën heeft wel aangegeven dat hij in een beleidsbesluit gaat goedkeuren dat partnerschap mogelijk is voor twee personen met een notarieel samenlevingscontract als zij al vijf jaar op hetzelfde adres zijn ingeschreven met een derde persoon.

 

Meerrelatie

 

Helaas is dit beleidsbesluit nog niet afgegeven door de staatssecretaris. Ook al komt dit beleidsbesluit er, dan nog zal het voor personen die in een zogenaamde meerrelatie samenwonen niet mogelijk zijn om in te schatten wie als eerste komt te overlijden. Overigens kan deze regeling, als die van kracht wordt, ook worden toegepast op anderen dan broers en zusters, bijvoorbeeld neven en nichten of goede bekenden die gaan samenwonen. Het tijdig op orde hebben van een samenlevingscontract kan dan voordelig zijn.

 

Meer weten?

 

Woont u op dit moment met één broer of zus samen en wilt u meer weten over het maken van een samenlevingscontract, testamenten en vrijstellingen? Maak dan gerust een afspraak bij Notarispraktijk Van Dongen in hartje Middelburg. We vertellen u graag alles over de mogelijkheden.