Nieuw huwelijksvermogensrecht: gevolgen voor ondernemers

Het huwelijksvermogensrecht verandert vanaf 1 januari. Vanaf dat moment valt alles wat u voor uw huwelijk opbouwde, niet meer automatisch onder de gemeenschap van goederen. Alles wat u ná het huwelijk opbouwt echter wel. Voor ondernemers is bovendien een heel nieuwe bepaling opgenomen.

 

Beperkte gemeenschap van goederen

Bij huwelijken die worden gesloten na 1 januari 2018 ontstaat een beperkte gemeenschap van goederen. Het vermogen en de schulden die vóór het huwelijk zijn opgebouwd, evenals schenkingen en erfenissen, blijven dan privé. Ondernemers moeten wel even opletten, want voor hen geldt een nieuwe bepaling.

Onderneming voor het huwelijk

Heeft één van de partners al voor het huwelijk een onderneming? Dan valt die niet in de gemeenschap van goederen. Maar de wetgever heeft wél bepaald dat er in dit geval een ‘redelijke vergoeding’ aan de gemeenschap betaald moet worden voor de kennis, vaardigheden en arbeid die een echtgenoot voor die onderneming heeft aangewend. Dat moet regelmatig gebeuren en de verplichting blijft staan, ook al is de vergoeding jarenlang niet uitgekeerd. Zeker wanneer het huwelijk eindigt, wordt dit relevant.

Huwelijkse voorwaarden

Wát die redelijke vergoeding precies is, is nog de vraag. Als u gaat scheiden en u hier samen niet uitkomt, dan zal een kostbare en tijdrovende gang naar de rechter de enige oplossing zijn. Wilt u dit voorkomen? Maak dan werk van goede huwelijkse voorwaarden. Zo voorkomt u ook dat een aanschaf die een van de partners voor zijn of haar onderneming doet, bijvoorbeeld een bedrijfspand of apparatuur, automatisch tot de beperkte gemeenschap van goederen gaat behoren.

Advies over huwelijkse voorwaarden

Bij Notarispraktijk Van Dongen hebben we jarenlange ervaring in het opstellen van huwelijkse voorwaarden voor ondernemers. Maak dus gerust eens een afspraak voor een vrijblijvend advies.

Bronnen: KNB.nl