Overwaarde en oversluiten: wat is wijsheid?

Volgens De Telegraaf woedt er een ‘ware oorlog’ tussen geldverstrekkers om bezitters van een huis die een ander huis willen kopen of hun hypotheek willen oversluiten, zeker wanneer zij overwaarde op hun huis hebben. De reden? Zij hebben vaak niet de volle 100% financiering van de taxatiewaarde nodig. Minder risico voor de bank dus. Maar wat is de juiste keuze?

Stimuleringsmaatregelen

De overheid stimuleert huizenkopers met fiscale maatregelen om overwaarde in een nieuw huis te stoppen. Immers: als de overwaarde niet in een nieuw huis wordt gestoken, mag dat deel niet meer worden afgetrokken van de belasting. Daar blijkt ook van alles tegenin te brengen, zoals het aanhouden van de overwaarde als financiële buffer. U verliest dan wel renteaftrek, maar u hoeft ook niet meer af te lossen.

 

Opgebouwd kapitaal

Ook het opgeven van een spaarhypotheek voor een nieuwe hypotheek heeft nadelen. Vooral in de laatste tien jaar wordt daarin fors kapitaal opgebouwd. Dat wordt verspeeld wanneer een spaarhypotheek wordt overgesloten of vroegtijdig wordt afgelost.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de juridische haken en ogen bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek? Bij Notarispraktijk van Dongen adviseren we u er graag over en denken we met u mee. Maak een afspraak op ons kantoor in het centrum van Middelburg voor meer informatie.