Samenlevingscontract: geen overbodige luxe

Hoe gek het ook klinkt, samenwoners hebben geen officiële juridische status, zoals dat bij gehuwden of geregistreerd partners wel het geval is. Wel kunnen ze in een samenlevingscontract een aantal zaken regelen, zodat ze dezelfde aanspraken krijgen als gehuwden. Bijvoorbeeld een aanwijzing om elkaars pensioen te kunnen ontvangen. Verder genieten ook zij op gegeven moment van de hoge partnervrijstelling voor de erfbelasting.

Niet automatisch gezamenlijk

Wanneer twee mensen gaan samenwonen, worden de bezittingen van de partners niet automatisch gezamenlijk eigendom. Uitgangspunt is de zelfstandigheid van de samenwoners. Ieder houdt de bezittingen die op zijn of haar eigen naam staan privé. Daarnaast blijft iedere partner ook aansprakelijk voor de eigen schulden. Als samenwoners samen iets kopen of krijgen, bijvoorbeeld een huis, dan is dat gemeenschappelijk doordat zij het op naam van beiden hebben gezet. Door de tenaamstelling is dan duidelijk wie de eigenaar is.

 

Roerende zaken

Roerende zaken kunnen echter op nam worden gezet. In een samenlevingscontract kan dan worden afgesproken dat bijvoorbeeld de inboedel gemeenschappelijk is, met uitzondering van die zaken waarvan zij hebben bepaald dat die privé van één van hen blijven.

 

Premievoordeel verzekering

Als samenwonders afwijken van de regel dat degene die iets koopt of krijgt het ook op naam moet stellen, dan is er een risico op ruzie bij het uit elkaar gaan.

Zo speelde er onlangs een geval voor de rechter waarbij samenwoners voor een gezamenlijk huis en dito hypotheekschuld een levensverzekering hadden afgesloten. Omdat de vrouw bij de betreffende verzekeringsmaatschappij werkte en er een premievoordeel was om de verzekering alleen op haar naam af te sluiten, vond zij dat de opgebouwde waarde haar toekwam. De man vond dat de premies betaald waren met gelden die hen samen toekwamen uit de gespaarde huishoudkosten. Na een slopende procedure kreeg hij ongelijk. Dat had voorkomen kunnen worden als deze samenwoners hun afwijkende afspraken hadden opgenomen in het samenlevingscontract.

 

Laat u goed adviseren

Het toont maar weer eens aan hoe belangrijk een goed samenlevingscontract is. Heeft u uw onderlinge afspraken goed weergegeven in een samenlevingscontract? Dan is het verstandig om dat contract regelmatig aan te passen aan uw veranderende omstandigheden. Notarispraktijk van Dongen helpt u graag daarbij. Maak gerust een afspraak op ons kantoor in Middelburg, we vertellen u er dan graag alles over.