Belastingvrij schenken voor het einde van het jaar

Wilt u uw kinderen, kleinkinderen of iemand anders blij maken met een schenking? En wilt u zelf besparen op uw inkomstenbelasting, omdat uw vermogen in box 3 uitstijgt boven de heffingsvrije grens van € 30.000 (als u alleenstaand bent) of € 60.000 (als u een fiscale partner heeft)? Dan kunt u nog tot 31 december van dit jaar een bedrag overmaken.

Schenkbelasting

Wilt u dat de ontvanger geen schenkbelasting hoeft te betalen over de schenking? Maak dan handig gebruik van de vrijstellingen! In 2018 kunt u vrij van schenkbelasting € 5.363 aan een kind schenken. Aan een kleinkind of anderen is een bedrag van € 2.147 vrijgesteld. Voor kinderen tussen 18 en 40 jaar geldt in sommige gevallen een mogelijkheid tot ophoging van de jaarlijkse vrijgestelde schenking:

  • Eenmalig: € 25.731
  • Voor een dure studie: € 53.602
  • Voor de eigen woning: € 100.800

Let op: als u al eerder vrijgestelde bedragen heeft geschonken, het is niet in alle gevallen mogelijk om nog extra te schenken.

Vrijstelling eigen woning

De grote vrijstelling van € 100.800 geldt dit jaar niet alleen voor ouders die hun kinderen willen helpen bij de aankoop van een woning of aflossing van de hypotheek. Ook aan anderen dan de kinderen mag de schenking vrijgesteld gedaan worden, als de ontvanger van de schenking maar tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Advies over schenking

Overweegt u dit jaar een schenking te doen aan een van uw naasten? Wij helpen u graag, zodat u geen fiscaal voordeel misloopt. Maak gerust een afspraak in ons kantoor in hartje Middelburg voor een advies op maat.