Uw eigen huis in 2018: de veranderingen

Er verandert dit jaar weer van alles voor huizenbezitters, onder meer op het gebied van de maximale hypotheek, de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje

  • Heeft u een jaarinkomen van € 68.507 of meer? Dan gaat de hypotheekrenteaftrek dit jaar voor u met een half procent omlaag, naar 49,5%. Volgend jaar gaat er weer een half procent af. Vanaf 2020 zijn er zelfs plannen om dit jaarlijks met 3% verder af te bouwen.
  • De financiering van een restschuld is nog wel mogelijk, maar u kunt de rente die u daarover betaalt niet meer aftrekken voor de inkomstenbelasting.
  • Het eigenwoningforfait voor woningen tot een waarde van ongeveer een miljoen euro daalt van 0,75% naar 0,70%.
  • U kunt dit jaar een hypotheek van maximaal 100% van de woningwaarde afsluiten. De komende jaren zal dit steeds verder omlaag gaan. U zult dus zelf de bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting, courtage, taxatie- en notariskosten moeten opbrengen. Een deel daarvan kunt u overigens als aftrekpost opvoeren voor de inkomstenbelasting.
  • Het inkomen van de partner telt dit jaar voor 70% mee bij het bepalen van de maximale hypotheek. Vorig jaar was dat nog maar voor 60%.
  • Koopt u een energieneutraal huis, een huis met een Energie-index (EI) of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van nul of lager? Dan mag u € 25.000 euro extra lenen.
  • Als u investeert in energiebesparende maatregelen is er nog een ander voordeel, namelijk een verhoogde grens om voor een nationale hypotheekgarantie in aanmerking te komen. De grens ligt dan op € 280.900 (106% van de woningwaarde), twintigduizend euro meer dan in 2017 en ruim vijftienduizend euro meer dan de gebruikelijke NHG-grens van € 265.000 in 2018.
  • De belastingvrije schenking voor het kopen of verbouwen van een huis is voor 2018 vastgesteld op € 108.000 euro. De ontvanger moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Meer weten?

Wilt u komend jaar een woning gaan kopen en wilt u meer weten over de financiële en fiscale gevolgen daarvan? Bij Notarispraktijk Van Dongen vertellen we u er graag meer over. Maak gerust een afspraak op ons kantoor in Middelburg!