Bitcoins, belasting en uw erfenis

De bitcoingekte bereikte eind vorig jaar welhaast tulpenmanie-achtige hoogten. Veel Nederlanders hebben geïnvesteerd in bitcoins en andere cryptomunten, in de hoop daarop een mooi rendement te behalen. Maar hoe zit het eigenlijk met de belasting? En wat gebeurt er met uw bitcoins als u komt te overlijden?

Vermogensbelasting

Wanneer u bitcoins in bezit heeft, ziet de Nederlandse Staat dat als vermogen. Al sinds vorig jaar staat in de aangifte voor box 3 dat ‘'virtuele betaalmiddelen (bijvoorbeeld bitcoins)' worden beschouwd als 'overige bezittingen'. Daarbij wordt de waarde van de cryptomunten op 1 januari als peildatum genomen: aan de hand daarvan wordt de vermogensbelasting berekend. In de aangifte die u deze maand doet, moet u doorgeven hoeveel uw bitcoins op 1 januari 2017 waard waren. Op dat moment waren 35 bitcoins ongeveer evenveel waard als de ruim € 25.000 euro die u belastingvrij mag hebben. Had u deze munten toen nog niet? Dan hoeft u in uw aangifte dit jaar nog niets op te geven.

Koersstijging

Met de hoge koersstijgingen die de bitcoin vorig jaar en begin dit jaar liet zien, was een investering in bitcoins een stuk lucratiever dan een spaarrekening of de meeste beleggingen. De vermogensrendementsheffing die de Belastingdienst oplegt, is gebaseerd op een verwacht rendement van rond de 4%. In werkelijkheid was het rendement in 2017 veel hoger: de koers van een bitcoin steeg van rond de € 700 op 1 januari naar bijna € 14.000 aan het einde van het jaar. Dat is dus een rendement van zo’n 1.900%. De belasting die u daarover betaalt, is een schijntje in vergelijking met de werkelijke ‘winst’.

Bron van inkomsten

Verdient u geld met het handelen van bitcoins? Dan kan de belasting in de toekomst wel degelijk hoog uitvallen. Want in dat geval kan het handelen in bitcoins worden gezien als een bron van inkomsten, waarover u tot 52% van de winst aan inkomstenbelasting moet betalen. Maar wat precies onder handelen valt, is nog een grijs gebied. Het kan ook zijn dat de fiscus het ziet als vermogensbeheer, wat onder de vermogensbelasting valt.

Geef bitcoins altijd op

Hoe dan ook is het altijd verstandig om uw bitcoinbezit op te geven aan de fiscus. Wanneer u dat niet doet, wordt het namelijk gezien als zwart geld en kunt u zelfs een strafzaak wegens belastingontduiking riskeren. Hoewel bitcoins relatief anoniem zijn, heeft de Belastingdienst steeds meer manieren om te controleren of mensen bitcoins in bezit hebben. Niet aangeven is dus onverstandig.

Bitcoins en de erfenis

Hebt u bitcoins en wilt u zeker weten dat deze niet verloren gaan als u onverhoopt zou overlijden? Het klinkt misschien gek, maar Notarispraktijk Van Dongen kan u daarbij helpen. U kunt door ons de private key die u bij het aanmaken van uw wallet heeft gekregen, in een depotakte laten opslaan. Deze akte met de code kan dan worden aangemeld bij het Centraal Testamentenregister, waarin geregistreerd staat wie een testament heeft en bij welke notaris. Zo gaat ook uw digitale erfenis niet verloren. Meer weten over deze depotakte? Maak een afspraak bij Notarispraktijk Van Dongen en we vertellen u meer over de mogelijkheden.