Dertig-dagen-clausule

Echtparen of samenwoners zonder kinderen willen elkaar vaak tot enig erfgenaam benoemen. Maar stel dat zij een auto-ongeluk krijgen waarbij de man op slag dood is en zijn vriendin veertien dagen later overlijdt, dan gaat het vermogen van de man eerst naar de vriendin en daarna, als zij komt te overlijden, naar haar familie.

Erfbelasting

Los van het feit dat de meeste mensen het zuur vinden als de gehele erfenis naar de schoonfamilie zou gaan, is het ook de vraag of de vriendin erfbelasting moet betalen. Daarover zijn sinds 2010 afspraken gemaakt: de zogenoemde dertig-dagen-clausule in de Successiewet. Deze clausule regelt dat de erfbelasting van een erfgenaam wordt verminderd tot nul, als hij of zij zelf ook binnen dertig dagen overlijdt. Hiermee wordt dubbele heffing van erfbelasting, kort achter elkaar over hetzelfde vermogen, voorkomen.

 

Clausule

Deze fiscale clausule regelt echter niet wie er moet erven als u en uw partner kort na elkaar komen te overlijden. Wilt u bijvoorbeeld dat in dat geval een goed doel erft of dat de erfenis volgens een verdeelsleutel over de beide families worden verdeeld, dan zult u zelf een clausule in uw testament moeten opnemen. U kunt bij testament bepalen dat u elkaars erfgenaam bent, onder de ontbindende voorwaarde dat uw partner binnen dertig dagen na u overlijdt. Dat betekent dat de benoeming van uw partner tot erfgenaam vervalt als hij of zij binnen dertig dagen na u overlijdt.

 

Meer weten?

Hoewel we er liever niet te lang bij stilstaan, is het toch belangrijk om na te denken over wat er met uw vermogen gebeurt als u er straks niet meer bent. Daarom vertellen we er u bij Notarispraktijk Van Dongen graag meer over. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak op ons kantoor in hartje Middelburg.