Vier voordelen van huwelijkse voorwaarden

Aan de start van het trouwseizoen zijn duizenden stelletjes weer druk bezig met het regelen van de mooiste dag van hun leven. Jurk, auto, bloemen, ringen: alles wordt uit de kast getrokken om de trouwdag onvergetelijk te maken. Nadenken over huwelijkse voorwaarden is een stuk minder romantisch. Maar toch kan het later veel gedoe schelen, wanneer alles goed geregeld is. We zetten vier voordelen op een rij. 

  1. Met huwelijkse voorwaarden kunt u regelen dat erfenissen die u van uw familie ontvangt, ook echt van u blijven.
  2. Wanneer een van de partners een onderneming heeft, wordt door huwelijkse voorwaarden de andere partner beschermd tegen bijvoorbeeld schuldeisers in het geval dat de onderneming failliet gaat. 
  3. U bent beschermd tegen schulden die uw partner privé maakt, bijvoorbeeld gokschulden of leningen bij de bank. 
  4. Wanneer alles goed geregeld is, kunnen huwelijkse voorwaarden een vechtscheiding voorkomen. U weet immers waar u aan toe bent.

Verschillende vormen

Waar een huwelijk in gemeenschap van goederen voor iedereen hetzelfde is, zijn huwelijkse voorwaarden heel persoonlijk. Er zijn verschillende vormen mogelijk. De bekendste is koude uitsluiting, waarbij beide partners geen enkele gemeenschap van goederen hebben, maar die wordt steeds minder populair. In veel gevallen wordt tegenwoordig een soort mengvorm gehanteerd, waarbij ‘eerlijk delen’ het uitgangspunt is. 

Wetswijziging

Nederland is nu nog één van de weinige landen ter wereld waar echtparen automatisch in volledige gemeenschap van goederen trouwen. In maart 2017 keurde de Eerste Kamer een wetsvoorstel goed waarin dat wordt aangepast, zodat het vermogen dat elke partner op het moment van het huwelijk al had, buiten de gemeenschap van goederen blijft én waarin wordt geregeld dat erfenissen ook alleen bij de erfgenaam zelf terecht komen. Wanneer deze wet van kracht wordt, is nog niet bekend, maar dat zal waarschijnlijk in de loop van 2017 zijn. 

Persoonlijk advies

Voor stellen die voor de zomer gaan trouwen, geldt de nieuwe wet hoogstwaarschijnlijk nog niet. Daarom is het verstandig om voorafgaand aan het huwelijk om de tafel te gaan zitten en alles goed te regelen bij de notaris. Want het blijft een feit dat ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Notarispraktijk Van Dongen adviseert u graag over de mogelijkheden en de beste vorm van huwelijkse voorwaarden in uw situatie. En ook ná het in werking treden van de wet kan het opstellen van huwelijkse voorwaarden in veel gevallen verstandig zijn. Bijvoorbeeld om van het vangnet van de wet meer maatwerk te maken - ook om fiscale redenen. Meer weten? Neem gerust contact op voor een afspraak!