Een afgeloste hypotheek en de (fiscale) gevolgen

De woningmarkt is in bijna heel Nederland oververhit en de steeds weer veranderende regelgeving maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Komt het aflossen van uw hypotheek zo langzaam aan in zicht? Houd dan rekening met een paar zaken.

Aflossingsvrije hypotheek

De afgelopen tijd was de aflossingsvrije hypotheek volop in het nieuws. Hoewel een nieuwe hypotheek al sinds een paar jaar niet meer volledig aflossingsvrij mag zijn, hebben veel – met name oudere – huizenbezitters nog steeds zo’n hypotheek. Natuurlijk moet ook een aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd gewoon worden afgelost. Veel 50+-ers hebben in de tussentijd echter niets afgelost en denken dat ze na dertig jaar gewoon weer een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten. Ze realiseren zich niet dat die nieuwe hypotheek wordt berekend op basis van het inkomen – dat, zeker na pensionering, vaak lager is – en denken dat ze op basis van de overwaarde van hun woning gemakkelijk een nieuwe financiering kunnen krijgen. Naar schatting kunnen zo’n 200.000 50+-ers hierdoor in de problemen komen. Heeft u ook een aflossingsvrije hypotheek? Bespreek dan nu al met uw financieel adviseur hoe u richting het einde van de looptijd kunt zorgen dat uw hypotheek geheel of gedeeltelijk wordt afgelost.

De ‘aflosboete’

Een ander punt dat speelt, is de ‘aflosboete’, oftewel het afschaffen van de Wet Hillen. Deze wet is in 2005 in werking getreden en zorgde ervoor dat het eigenwoningforfait vervalt voor mensen die hun hypotheek (bijna) helemaal hebben afgelost. Daarmee voorkomt de wet dat mensen moeten betalen voor eigenwoningbezit. Het nieuwe kabinet draait deze wet terug. Dat gebeurt echter wél pas op zijn vroegst vanaf 2019 en in kleine stapjes, gedurende dertig jaar. Bovendien wordt het eigenwoningforfait verlaagd van 0,75% naar 0,6%. Voor een woningbezitter waarvan het huis een WOZ-waarde van € 280.000 vertegenwoordigt, zou dat vanaf 2019 € 1,72 per maand betekenen. Pas over dertig jaar betaalt hij of zij dan het volledige bedrag van € 52 per maand. Deze maatregel zal dus niet, zoals de partij 50 Plus beweert, de ouderen raken, maar vooral hun kinderen: degenen die pas over twintig of dertig jaar hun woning hebben afgelost.

Hypotheek afgelost. Royeren of niet?

Wanneer u uw hypotheek dan uiteindelijk hebt afgelost, heeft u nog een belangrijke keuze te maken: of u de hypotheekakte wél of niet laat uitschrijven, ook wel royeren genoemd. De notaris zorgt er dan voor dat de akte uit het hypothekenregister van het Kadaster wordt gehaald, zodat er officieel geen hypotheek meer op de woning rust. Wilt u in de toekomst nog een hypotheek afsluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker, bijvoorbeeld voor de aankoop van een andere woning? Dan kan het verstandig zijn om de hypotheek niet te laten royeren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over hypotheken, hypotheekaktes en het royeren ervan? Notarispraktijk Van Dongen heeft hierin jarenlange ervaring. We voorzien u dus graag van een advies op maat. Maak gerust een afspraak op ons kantoor in hartje Middelburg.