CD van jou, CD van mij

Bij een scheiding wil iedereen een ‘CD van jou, CD van mij’-scenario voorkomen. Veel mensen maken daarom een lijst met bezittingen, wanneer ze huwelijkse voorwaarden opstellen. Op die lijst vermelden zij spulletjes die zij ieder privé willen houden, als ze ooit uit elkaar zouden gaan. Soms blijft de opsomming beperkt tot een enkele TV of het roeiapparaat.

Lijst van aanbrengsten

Het komt echter ook regelmatig voor dat het stel een flinke lijst maakt. Die wordt dan vaak verontschuldigend giechelend overhandigd bij het maken van de akte bij de notaris. De zogenoemde ‘lijst van aanbrengsten’ die aan de akte van huwelijkse voorwaarden wordt gehecht, geeft niet alleen bewijs tussen de echtgenoten bij uit elkaar gaan. Ook als een schuldeiser van één van de echtgenoten beslag wil leggen kan de lijst uitkomst bieden.

Schuldeiser

Toch oordeelde de rechter onlangs dat de lijst niet meer gebruikt kon worden door een man en vrouw, nadat er een schuldeiser van de man beslag had gelegd op de goederen van de vrouw. Volgens de rechter had het stel niet jaarlijks met elkaar verrekend en ook niet jaarlijks vastgesteld welke spullen van de vrouw zijn. Daardoor was niet meer te herleiden of het nog om dezelfde spullen ging als in 1991, toen het huwelijk werd gesloten. De rechter vindt de lijst verwaterd en bepaalt dat alle spullen waarop beslag is gelegd van het echtpaar gezamenlijk zijn.

Hulp bij verrekenen

Wilt u dat uw CD ook écht van u blijft? En wilt u hulp bij het jaarlijks verrekenen en updaten van uw lijst van aanbrengsten? Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder. Maak gerust een afspraak in ons kantoor in de binnenstad van Middelburg.