Nog snel belastingvrij schenken in december

Wilt u uw kinderen een leuk bedrag schenken? Wanneer u dat nog in 2017 doet, geldt in een aantal gevallen een belastingvrijstelling. Sowieso kunt u ieder kalenderjaar uw kinderen belastingvrij €5.320 per kind schenken, zonder dat daarvoor een notariële akte of aangifte voor schenkbelasting voor nodig is. Wilt u uw kinderen een groter bedrag schenken? Ook dat is onder voorwaarden belastingvrij mogelijk.

Eenmalig ophogen

Voor kinderen tussen de 18 en de 40 jaar mag u de schenking eenmalig ophogen tot € 25.526. Gaat uw kind de schenking gebruiken voor het volgen van een kostbare studie, dan mag het bedrag zelfs € 53.176 zijn. U moet hiervan wel aangifte doen. Is uw kind de 40 al gepasseerd, maar is de echtgenoot of officiële samenwoonpartner nog jonger? Dan kunt u de eenmalig verhoogde schenking toch doen.

Schenking woning

Ook is in 2017 de tijdelijk extra ruime vrijstelling voor schenkingen van € 100.000 om de woningmarkt te stimuleren weer van kracht. De vrijstelling geldt niet alleen voor kinderen, maar voor iedere ontvanger van een schenking tussen de 18 en de 40 jaar. Let wel op de overgangsregeling als u uw kinderen vóór 2010, of in de jaren 2015 en 2016 al verhoogde bedragen hebt geschonken. Tot slot geldt er een algemene vrijstelling van € 2.129 per persoon. Dit bedrag kunt u schenken aan wie u maar wilt, dus niet alleen aan familieleden, maar ook aan vrienden en bekenden. Goede doelen met een zogenoemde ANBI-status bij de Belastingdienst hoeven helemaal geen schenkbelasting te betalen.

Hoger bedrag schenken

Wilt u een hoger bedrag schenken dan de vrijgestelde bedragen? Dan moet de ontvanger van de schenking over het bedrag boven het vrijgestelde bedrag schenkbelasting betalen. Een echtgenoot, partner of kind betaalt 10% schenkbelasting over het verkregen bedrag tot en met €122.269 en daarboven 20%. Voor kleinkinderen gelden hogere tarieven, namelijk 18%, respectievelijk 36%. Voor alle anderen geldt dat zij 30% betalen over het verkregen bedrag tot en met € 122.269 en daarboven 40%.

Advies over schenking

Wilt u nog dit jaar een schenking doen en heeft u nog vragen? Notarispraktijk Van Dongen zit voor u klaar in hartje Middelburg. Neem contact op voor een afspraak en we helpen u snel verder.