Recreatiewoningen steeds populairder

Een vakantiehuis is voor steeds meer Nederlanders niet alleen meer een droom, maar realiteit. De verkoop is enorm gestegen en ook de prijs stijgt weer. Zeker in populaire gebieden als Zeeland zit de verkoop van vakantiewoningen in de lift en worden er veel nieuwe recreatiehuizen bijgebouwd.

Cijfers over recreatiewoningen

Eerst even de cijfers. Die liegen er niet om: in Nederland staan maar liefst 130.000 vakantiehuizen en 95% daarvan staat op een van de 1500 vakantieparken die ons land rijk is. Er zijn maar weinig andere landen met een grotere ‘recreatieparkdichtheid’. Het aantal woningen dat wordt verkocht, stijgt ook weer: volgens de NVM van ongeveer 1100 op het dieptepunt in 2012 naar maar liefst 3750 in 2016. Ook de gemiddelde verkoopprijs is het afgelopen jaar met 6% gestegen, naar 180.750 euro. Nog altijd minder dan het gemiddelde van ruim 2 ton voor de crisis, maar er zit zeker een stijgende lijn in.

Recreatiewoningen in Zeeland

Opvallend is dat de verkoop van vakantiehuizen op de Veluwe wat achter lijkt te blijven ten opzichte van andere populaire regio’s als het Waddengebied, de Noord-Hollandse kust en Zeeland. Dat komt doordat het aanbod daar wat verouderd is; mensen willen volgens de NVM tegenwoordig juist meer luxe. Dat vinden ze in Zeeland, waar sinds 2013 maar liefst 1200 van de in totaal 4500 nieuwe vakantiewoningen in Nederland zijn opgeleverd.

Vakantiewoning als investering

Nu geld op de bank nauwelijks nog rente opbrengt, kan het kopen van een recreatiewoning een interessante investering zijn. Zeker ook omdat de hypotheekrente nog steeds laag is. Ook het rendement is voor sommige mensen een reden om een recreatiewoning aan te schaffen. Staar u echter niet blind daarop. In veel prospectussen wordt gerept over een rendement van 10%; dit is echter het bruto rendement waarvan de kosten voor onder meer onderhoud en reparaties nog niet zijn afgetrokken. Een netto rendement van rond de 4% is realistischer.

Meer weten?

Notarispraktijk Van Dongen is gevestigd in het hart van Zeeland en we hebben dan ook al jaren ervaring in het bijstaan van mensen die een vakantiewoning willen kopen. We kennen de regio immers als geen ander. Bent u van plan een recreatiewoning in Zeeland te kopen? We kijken graag even met u mee naar de koopovereenkomst, vóórdat u deze ondertekent. Maak gerust een afspraak op ons kantoor in Middelburg.

Bron: NVM